четвер, 23 квітня 2015 р.

Підшлункова залоза мстить нам за наші помилки | Здорове життя | Здоров'я | Аргументи і Факти

Хто вона така? Про неї знали ще древні греки і назвали її «pancreas». Підшлункова залоза виробляє панкреатичний сік в ньому всі необхідні ферменти, які допомагають переварюванню білків, жирів і вуглеводів у кишечнику. А друга її обов'язок виробляти гормони, скажімо, добре знайомий усім інсулін: він регулює рівень глюкози в крові. Якщо протока залози закупорюється, наприклад жовчним каменем, ферменти не можуть вийти «назовні», залишаються в підшлунковій залозі і знищують її клітини. Виникає запалення панкреатит. Він може бути гострим і хронічним. Чому запалюється підшлункова залоза Насамперед вона мстить нам за наші ж помилки. Перше місце в рейтингу «провокаторів» ділять алкоголь і жовчнокам'яна хвороба: це більше 70% випадків. До речі, гострий панкреатит може раптово початися у непитущого людини, якщо він «перебрав». А взагалі, кажуть фахівці, причин розвитку хвороби більше ста. Найпоширеніші: захворювання дванадцятипалої кишки (дуоденіт, виразкова хвороба); прийом деяких ліків (сечогінні, сульфаніламіди і т. д.); інфекції (вірусні гепатити В, С); порушення обміну речовин; ожиріння; глисти; травми живота. Чому це небезпечно? Гострий панкреатит образно можна собі уявити як кадри фільму жахів. Ферменти «розплавляють» клітини підшлункової залози, а якщо процес надто активний, розвивається гостра серцево-судинна, дихальна, ниркова недостатність Звичайно, лікарі роблять все, щоб врятувати хворого, але навіть коли небезпека, здавалося б, позаду, може виникнути нова серйозна загроза. На згарищі недавнього бою є інфекція, що загрожує летальним результатом. Хронічний панкреатит не настільки агресивний, але, на відміну від гострого, він веде до незворотних змін підшлункової залози. Загиблі «робочі» клітини замінюються клітинами сполучної тканини, які не можуть виробляти травні ферменти і гормони. Слідство хвороби кишечника, розвиток цукрового діабету. Іноді хронічний панкреатит призводить і до раку підшлункової залози. Алло, «Швидка»? Нестерпний біль у животі, нудота, блювота, висока температура, серце б'ється часто-часто ось головні симптоми гострого панкреатиту. У такій ситуації Потрібно: негайно викликати «Швидка»! відмовитися від їжі і пиття: це дратує підшлункову залозу і стимулює вироблення ферментів. Не можна: приймати болезаспокійливі та інші ліки до приїзду лікаря; класти грілку на живіт. Можна: Щоб полегшити біль, найкраще сісти, злегка зігнувшись, і прикласти до лівій стороні живота, трохи нижче ребер, грілку-міхур з льодом. Будинки такої немає? Використовуйте пакет із замороженими продуктами. Бідний-бідний хронік У хронічного панкреатиту особи різні. Існує так звана больова форма, її основний симптом болю в правому або лівому підребер'ї, в області спини. Вони різко посилюються після алкоголю, жирної або гострої їжі. Диспепсична форма хвороби це часті проноси, неперетравлені залишки їжі в калі, здуття живота. Однак існує й бессимптомная форма хронічного панкреатиту, досить довго людина навіть не здогадується про хворобу. У лікарні і вдома Як лікують запалення підшлункової залози? Гострий панкреатит тільки в лікарні, при «гарячому» приступі хронічного госпіталізація також необхідна. Щоб ефективно лікувати панкреатит, треба чітко розуміти, що відбувається, коментує лікар-гастроентеролог Людмила Жаркова, тому в лікарні відразу ж проводять екстрене обстеження (рентген, УЗД та ін.) І роблять необхідні аналізи. При легкого та середнього ступеня тяжкості гострого панкреатиту насамперед потрібно зняти спазми і болі і придушити вироблення ферментів підшлункової, плюс знизити інтоксикацію і попередити зневоднення хворому ставлять крапельниці з фізіологічним розчином, глюкозою. Два-три дні абсолютно ніякої їжі, але необхідно рясне пиття лужні мінеральні води без газу. Лікар може призначити антибіотики. Але ситуації бувають різні: наприклад, гострий панкреатит може викликати проблеми з диханням, гіпоксію. Значить, потрібна подача кисню через маску, а іноді й реанімаційне лікування, а це можливо тільки в лікарні. Серйозне ускладнення відмова нирок, і тоді хворому необхідний діаліз. Деякі форми гострого панкреатиту вимагають екстреної операції. Лікування хронічного панкреатиту, як правило, консервативне: лікар призначає препарати для полегшення болю, ферменти, якщо підшлункова залоза виробляє їх мало. Іноді потрібен і інсулін, щоб регулювати рівень глюкози в крові. І найголовніше дієта, саме вона рятує від рецидивів. Як правильно харчуватися при панкреатиті? Можна: Кисломолочні продукти, білкові омлети, нежирні м'ясо, птиця, риба, крупи вівсяна, гречана, рисова, овочі, відварені і запечені в протертому вигляді (картопля, цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, зелений горошок), фрукти і ягоди протерті сирі або запечені. Не можна: Горіхи, гриби, бобові, міцні бульйони, жирні, гострі і кислі страви, ковбаса, сосиски, сардельки, субпродукти, копченості та соління, ікра, жирні сорти риби, цитрусові, кислі ягоди і фрукти, чорний хліб, пшоно, свіжа випічка , торти, тістечка, шоколад, морозиво, алкоголь, квас, кава, газовані напої. До речі Хворим потрібно різко обмежити вживання кухонної солі. Найкраще готувати їжу на пару. Вершкове або рослинне масло можна додавати тільки в готову страву: жири, що пройшли термічну обробку, шкідливі для підшлункової залози. Коментар спеціаліста Дієтолог Марина Уварова: Після гострого панкреатиту людина зазвичай «тримається» на дієті. А ось хроніками куди складніше: ті чи інші обмеження в їжі залишаються у них практично на все життя. Що можна зробити для полегшення долі хворого члена сім'ї? Навчитися смачно готувати. До речі, багато дієтичні страви можуть стати золотим стандартом для всієї родини це правильне і раціональне харчування, яке захистить від хвороб шлунково-кишкового тракту і багатьох інших, збереже стрункість. Дуже важливо, щоб хворий не зациклювався на своїх проблемах. Звичайно, місяць після загострення дієту потрібно дотримуватися жорстко (до речі, сидіти на щадить дієті потрібно і під час грипу, застуди та інших інфекцій, при загостренні хронічних захворювань). Потім протягом півроку поступово її розширювати. Все гаразд? Чудово. Потихеньку можна повертатися і до звичного харчування (зрозуміло, без надмірностей), стежити за собою і не зловживати небезпечними продуктами. Якщо ремісія стійка, за святковим столом можна дозволити собі невеликий келих легкого вина. Тільки не закушуйте салатом олів'є. Зате шматочок червоної рибки можна цілком собі дозволити. Хроніками можна переїдати: заліза повинна працювати без напруги. Не залишитися голодним, з'ївши меншу порцію, допоможе склянку води, якщо його випити за півгодини до їди. І не забувайте ще про одне правило: намагайтеся їсти приблизно в один і той же час, щоб підшлункова залоза не трудилася даремно.

Немає коментарів:

Дописати коментар