четвер, 23 квітня 2015 р.

Томат, перець. Бактеріальний рак

Систематика і поширення Збудник бактеріального раку бактерія Corynebacterium michiganense Jens. (Syn. Clavibacter michiganensis pv. Michiganensis). Захворювання поширене в районах промислового обробітку томата (перцю) і вражає їх протягом всієї вегетації. Зовнішній прояв бактеріального раку Розрізняють дифузне і місцеве ураження. При дифузному ураженні рослини в'януть, розсада гине, а на стеблах і черешках дорослих рослин утворюються бурі поздовжні смуги, які поглиблюються, перетворюючись на виразки, стебла розтріскуються. На поперечному зрізі стебел і черешків хворих рослин добре видно почорніння судинно-волокнистих пучків. Часто спостерігається одностороннє в'янення листя, вони засихають і буріють (рис. 1). На рослинах з раннім дифузним ураженням плоди приймають потворну форму, що утворюються в них насіння темні і невсхожіе. При більш пізньому ураженні плоди мають нормальний зовнішній вигляд, але при розрізі їх легко виявляються жовті тяжі (маси бактерій), що йдуть у напрямку до насіннєвим камерам. У таких плодах насіння не втрачають схожості, але несуть бактеріальну інфекцію. При місцевому ураженні бактеріальним раком на листках, черешках, стеблах, плодоніжках рослини виявляються дрібні коричневі виразки, а на плодах дрібні плями з темною серединою і світлою облямівкою, що нагадують око птаха, через що прийнято називати це прояв «пташине око». Такі плями на плодах розташовуються групами, причому переважно поблизу плодоніжки. Плоди з поверхневими плямами («пташиним оком») зазвичай не втрачають своїх смакових якостей, і їх насіння не несуть в собі інфекції (рис. 2). У перцю частіше відбувається локальне ураження різних надземних органів. При сильному розвитку хвороби листя знебарвлюються і при струшуванні обсипаються. Біологія збудника бактеріального раку Джерелом збудника інфекції є насіння і неразложившиеся рослинні залишки. Під час вегетації рослин бактерії поширюються вітром, краплями дощової води, комахами та інвентарем при догляді за культурою. Проникають через рани, механічні пошкодження і переміщаються по флоеме, заселяючи зовнішні тканини і серцевину стебла. Бактеріальний рак знижує урожай плодів, погіршує їх якість і може призвести до повної загибелі рослин. Найбільшу небезпеку становить для зрошуваних районів. Оптимальна температура для розвитку бактерій, а, отже, і хвороби, 23-25 ??CМери боротьби Загальні: дотримання сівозміни та обробіток грунту; прибирання та утилізація рослинних решток, в т. ч. мікробіологічними препаратами; в теплицях дезінфекція грунту; негайне видалення хворих рослин; знезараження інструментів і техніки.

Немає коментарів:

Дописати коментар